El Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CINME), una entitat d’investigació creada fa 32 anys a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), en col·laboració amb la Generalitat, ha dissenyat un innovador sistema de protecció de la costa per pal·liar l’efecte dels temporals que consisteix en la col·locació d’esculls inflables. La idea de construir espigons artificials no és nova, però que aquesta estructura submergida i dipositada sobre el fons marí pugui canviar de volum, depenent de les inclemències meteorològiques és una gran innovació, econòmica i ambiental, ja que es tracta d’elements sostenibles i el cost és molt inferior a les típiques esculleres de pedra.

Espigons inflables contra els temporals

sitges espigons inflables

El Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CINME), una entitat d’investigació creada fa 32 anys a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), en col·laboració amb la Generalitat, ha dissenyat un innovador sistema de protecció de la costa per pal·liar l’efecte dels temporals que consisteix en la col·locació d’esculls inflables. La idea de construir espigons artificials no és nova, però que aquesta estructura submergida i dipositada sobre el fons marí pugui canviar de volum, depenent de les inclemències meteorològiques és una gran innovació, econòmica i ambiental, ja que es tracta d’elements sostenibles i el cost és molt inferior a les típiques esculleres de pedra.

El director del CINME, Eugenio Oñate revela que la idea inicial va sorgir fa set anys de professor Fernando Hermosilla, que va projectar uns tubs sota l’aigua inflables com a sistema de protecció de litoral. Més tard un altre enginyer de centre barceloní, Pere Andreu Ubach, va aplicar els seus coneixements nàutics per incorporar millores, ja que havia seguit de prop l’erosió de les platges, especialment les de Sitges, un dels ajuntaments que, al costat de el de Deltebre, s’han interessat pel projecte. Al Maresme, on també els efectes dels temporals provoquen la regressió de les platges, la solució és més complexa perquè el fons marí també és més agrest, però no impossible.

La clau de el disseny dels espigons submergits, en aquest cas fabricats amb materials com el neoprè o derivats, era abordar el problema del trencament de l’onatge. En aquest cas el disseny dels espigons inflables permet variar la seva configuració depenent de les necessitats de moment. Així les coses, l’espigó patentat pel CINME, que espera rebre el suport econòmic de la Generalitat s’infla amb l’aigua de la mar, mentre que un sistema de sensors permet des de terra manipular l’operació en base a les dades obtingudes per les sondes col·locades en l’escull artificial.

Les plataformes d’espigons formades per tubs de neoprè tenen una longitud d’entre 100 i 200 metres. A l’inflar amb l’aigua de la mar permet també generar energia i les converteixen en unes estructures altament sostenibles.

Aquests dics intel·ligents estan fixats a una base de formigó col·locada al fons de la mar. El inflat discrecional es gestiona des de terra i permet controlar el transvasament de sediments i a el mateix temps regular la defensa davant el temporal. El cost de la instal·lació, segons els experts del CINME, és molt inferior als pressupostos que avui en dia es manegen per construir espigons petris. Per aquest motiu la Generalitat obri la possibilitat de comptar amb fons europeus per intentar pal·liar l’efecte que tenen els temporals al litoral. Estudis de la UPC adverteixen de la vulnerabilitat de les platges de Catalunya i Comunitat Valenciana, ja que moltes podrien quedar reduïdes a el 50% de la seva capacitat i fins i tot estar abocades a la desaparició.

Article aparegut a La Vanguardia

Des de fa tres anys, l’Associació de Paradistes de Sitges col·labora amb Càritas per tal que famílies amb situació de vulnerabilitat puguin accedir a productes frescos, de qualitat i de temporada. Aquesta mateixa col·laboració, s’ha iniciat amb Creu Roja.

Mercat Municipal de Sitges

El Mercat Municipal de Sitges col·labora amb les entitats socials amb projectes solidaris Des de fa tres anys, l’Associació de ...
Més
La intervenció ha servit per instal·lar tanques de protecció i disposar la sorra retirada com a mur de contenció perquè els propers temporals la distribueixin de forma natural a la platja. Continuen les obres de condicionament de les platges a les Anquines, Terramar, la Marina d’Aiguadolç i la Bassa Rodona.

L’Ajuntament neteja la sorra acumulada a les casetes de Garraf

La intervenció ha servit per instal·lar tanques de protecció i disposar la sorra retirada com a mur de contenció perquè ...
Més
Les entrades per a l’espectacle de cabaret ‘Akelarre’ (5 de març), la proposta familiar ‘IKIMILIKILIKLIK’ (13 de març) i el concert ‘Contrallums’ de la Camerata Eduard Toldrà (21 de març) es poden adquirir online a culturasitges.cat/entrades. Les tres propostes es podran veure al Teatre Prado

Entrades per als espectacles de La Pregonera

Es posen a la venda les entrades per als espectacles de La Pregonera del mes de març Les entrades per ...
Més
Els estudiosos de l'Associació Cetàcea han observat aquest cap de setmana les primeres balenes de la temporada a la costa del Garraf. Es tracta dels primers rorquals (balaenoptera physalus) de l'any a la costa de Catalunya, concretament davant de Sitges. Segons han explicat des de l'entitat, com a mínim van poder veure dos exemplars. La balena rorqual és el segon animal més gran del planeta, només superat per la balena blava, i cada any passen multitud d'exemplars per davant les costes del Garraf i Penedès, de camí a les aigües del mar de Ligúria. L'albirament d'aquest dissabte es va completar amb la presència de dofins mulars i de frarets, un ocell que molta gent desconeix que es troba present. L'Associació Cetàcea celebra aquest any 9 anys de treball ininterromput realitzant el seguiment i foto-identificació de les poblacions de dofins i balenes de la costa catalana.

Albiren les primeres balenes

Albiren les primeres balenes de l’any a la costa del Garraf Els estudiosos de l’Associació Cetàcea han observat aquest cap ...
Més
Visitar el Palau de Maricel, sense presses, gaudint de cada racó i detall, ara serà possible amb la nova oferta que els Museus han pensat per al públic sitgetà: ciutadans, comerciants, treballadors, famílies, amants de la cultura, nou vinguts i curiosos.

El Palau de Maricel, Sitges

El Palau de Maricel obre les portes per al visitant sitgetà durant les restriccions de mobilitat Fins ara el Palau ...
Més
La companyia Pepa Plana representarà el 26 de febrer ‘Veus que no veus’, un muntatge de circ contemporani al Teatre Prado, i l’espectacle ’Òpera de butxaca’ es posarà en escena el 28 de febrer al mateix escenari. En els propers dies es posaran a la venda també les entrades per als espectacles ‘Akelarre’ (5 de març) i ‘IKIMILIKILIKLIK’ (13 de març) que es representaran al Teatre Prado.

Pepa Plana i Ópera de butxaca al Teatre Prado

Avui es posen a la venda les entrades per als espectacles de Pepa Plana i ‘Òpera de butxaca’ La companyia ...
Més

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.